|  | 

Zdrowie i Uroda

Medycyna pracy Łódź

Medycyna pracy Łódź
1 vote, 5.00 avg. rating (87% score)

Praca z żywnością

W naszym kraju istnieje wiele zawodów, które wymagają systematycznego korzystania z lekarza medycyny pracy. Pod ścisłą i regularną kontrolą jest objęty zwłaszcza sektor spożywczy. Państwowy Instytut Sanitarny nakłada bardzo rygorystyczne warunki, co do zatrudniania osób w branży spożywczej. Dotyczy to nie tylko sklepów, ale również wszystkich miejsc, w których sprzedawane są posiłki, czyli restauracje, stołówki oraz kawiarnie. Każdy pracownik, który na co dzień spotyka się z żywnością musi mieć zrobione aktualne, obowiązkowe badania. Podstawowymi i najdroższymi są badania laboratoryjne na obecność bardzo zakaźnych chorób, takich jak HIV. Jest to bardzo ważne, gdyż osoby, które są zarażone tego rodzaju wirusami nie mogą pracować w zawodach związanych ze sprzedawaniem jedzenia. Jeśli badanie wyjdzie nam pomyślnie to zostaje nam jeszcze wykonanie prześwietlenia klatki piersiowej. Z kompletem tych badań udajemy się właśnie do lekarza medycyny pracy. Na szczęście, w większości polskich miast, nie będziemy musieli zbyt długo czekać na spotkanie z tym specjalistą. Istnieje wiele przychodni do których możemy się udać i za odpowiednią opłatą, dostaniemy, podpisaną przez lekarza medycyny pracy, ważną na rok czasu książeczkę sanepidu. Jeśli nie wiemy, gdzie w naszej okolicy znajduje się lekarz medycyny pracy, możemy poszukać adresu w internecie. Wystarczy, że do popularnej wyszukiwarki internetowej wpiszemy hasło: „medycyna pracy Łódź” i otrzymamy całą listę przychodni w naszym mieście, w których przyjmuje ten lekarz.

Ciekawe artykuły:

medycyna-pracy-lodz

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpsiy:

  • Wydzielanie soku żołądkowego

    Wydzielanie soku żołądkowego

    Wydzielanie soku żołądkowego   W mechatnizmie wydzielania soku żołądkowego możemy wyróżnić dwie zasadnicze fazy: – 1) nerwową, – 2) humoralną. Wydzielanie soku żołądkowego rozpoczyna się zwykle przed zaczęciem jedzenia. Widok pokarmów, zapach i wiele innych bodźców warunkowych, związanych z jedzeniem, wzmaga wydzielanie śliny i soku żołądkowego – jest to tzw. wydzielanie warunkowe lub psychiczne. Zasadniczym

  • Wydzielanie wybiórcze

    Wydzielanie wybiórcze

    Wydzielanie wybiórcze   Wydzielanie wybiórcze (3 faza) zachodzi również w kanalikach krętych i w pętli Henlego. Z krwi zostają dodatkowo wydzielone do moczu pewne substancje, jak np. mocznik, kwas moczowy, kreatynina i inne. W wydzielaniu tym zasadniczą rolę odgrywa chlorek sodowy. Azotowe produkty przemiany materii zostają wydzielone do moczu na drodze wymiany z wchłanianymi cząsteczkami