|  | 

Medycyna estetyczna

Kapusta

Kapusta
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Kapusta to warzywo powszechnie znane w wielu krajach, niedrogie i używane w wielu potrawach. Wszystkie odmiany kapusty są bogate w witaminy C, E, K. Znajdują się też w niej różne cenne pierwiastki takie jak żelazo czy magnez. Oczywiście tak jak większość warzyw tak i kapusta najzdrowsza jest na surowo. Gdyż podczas gotowanie nie tylko traci ona sporo swych cennych substancji, ale i staje się ciężkostrawna. Często też przyczynia się do powstania wzdęć. Jest na to sposób, dania z kapusty trzeba doprawiać koperkiem, kminkiem i majerankiem. Najlepiej jak by w codziennym menu znalazły się wszystkie rodzaje kapusty. Każda jest zdrowa, bała się, czerwona, pekińska itd. Jednak kilka jej gatunków jest szczególnie cennych ze względu na zawarte w nich składniki. Przegląd poszczególnych gatunków zacznijmy od Brukselki. Oprócz standardowych witamin i minerałów ma ona w swym składzie kwas foliowy, jest on bardzo ważny dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu. Powinna być zjadana przez kobiety w ciąży, jak i w momencie planowania ciąży. Partnerzy kobiet chcących mieć dziecko też powinni ją zjadać. Kapusta czerwona jest bardzo bogata w antyoksydanty chroniące przed nowotworami, ma w swym skaldzie także substancje, które obniżają cieśninie. Kapusta słynie też, że swych właściwości leczniczych i to od kilku tysięcy lat. Okłady ze zmiażdżonych liści kapusty pomagają leczyć stłuczenia, ukąszenia, skaleczenia oraz wpływają pozytywnie na skórę z trądzikiem. Kapustę rozgotowana stosuje się natomiast w przypadku buli reumatycznych. Aby ją przygotować to należy do garnka włożyć kilka liści kapusty, dwie średnie cebule i można też łyżkę otrąb o ile SA pod ręką. Całość gotujemy w jak najmniejszej ilości wody tak by powstała jednolita papka. Potem robimy okład z tej papki, owijamy bandażem i pozostawiamy, co najmniej na pół godziny. Przy leczeniu bólu gardła stosuje się świeżo wyciśnięty sok z kapusty z dodatkiem miodu. Sok z kapusty pomaga też w leczeniu dolegliwości spowodowanych chorobą wrzodową żołądka. W tym celu trzeba pić szklankę świeżo wyciśniętego soku codziennie przez trzy tygodnie. Szklanka wywaru, jaka pozostała po ugotowaniu kapusty pomoże zwalczyć ból brzucha. Kapusta znajduje zastosowanie w wielu potrawach. Na przykład czerwona doskonale pasuje do pieczonego mięsa z sosem i kluskami śląskimi. Kapusta pekińska to przede wszystkim surówki, biała nadaje się idealnie do kiszenia i faszerowania.

Ciekawe artykuły:

kapusta

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpsiy:

  • Idziemy do immunologa

    Idziemy do immunologa

    Chorowanie naszego dziecka jest ściśle związane z wykształcaniem się u niego odporności. Podczas choroby nasz układ odpornościowy przechodzi jak gdyby trening. W ten sposób uczy się ona jak sobie radzić z zakażeniami. Większość dzieci najczęściej zapada na choroby wirusowe, zakaża się nimi w przedszkolu lub szkole od innych dzieci. Małe dziecko to jest między 3

  • Leczymy migrenę

    Leczymy migrenę

    Ból migrenowy można złagodzić. Leczenie doraźne tej choroby zależy od nasilenia objawów i czasu ich działania. Ważne są także objawy towarzyszące nudności i wymioty. W lżejszych atakach pomagają leki przeciwbólowe dostępne bez recepty. Możemy zdecydować się na paracetamol, aspirynę oraz niesterydowe leki przeciwzapalne. Można pokusić się także o zastosowanie środków działających specyficznie na migrenę. Leki