|  | 

Medycyna estetyczna

Dieta i cukrzyca

Dieta i cukrzyca
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Dieta powinna tak być dobrana by zachować stały poziom cukru w organizmie. Zaczynimy od pacjentów z drugim typem cukrzycy, czyli insulino niezależną, jeśli konsekwentnie stosują oni d2ietę to poziom cukru we krwi poprawia się o ponad dziewięćdziesiąt procent. Niestety u tych z typem jeden jedynie o około 30%. Wiele osób sądzi, że dieta taka jest bardzo restrykcyjna, ale nic bardziej mylnego. Praktycznie można jeść wszystko tylko żeby było to w określonych proporcjach i ilościach. Dopuszczalne jest małe obżarstwo raz na jakiś czas a nawet kieliszek wina. Jednak trzeba przestrzegać kilku zasad by nasza dieta przyniosła oczekiwany efekt. Ilość spożywanego pokarmu powinna być dostosowana do prawidłowej naszej wagi, a nie do tej, jaką aktualnie mamy. Jeśli jest nadwaga to koniecznie trzeba ją zredukować. Każdy kilogram więcej to znacznie utrudnione lecenie. Ważne by w ciągu dnia jeść między 5 a 7 posiłków, co 2 – 3 godziny. Nawet zaleca się małą przekąskę przed snem, dzięki temu zapobiegnie się porannemu niedocukrzeniu. Bardzo ważne jest picie odpowiedniej ilości płynów. Szacuje się, że średnio powinno to być 2, 5l, zaleca się niegazowaną wodę mineralną. Cukier trzeba zamienić na słodzik, z napojów słodzonych rezygnujemy całkiem, kawę i herbatę ograniczamy do jednej dziennie. Gdy napadnie cie chęć zjedzenia czegoś słodkiego to warto zrobić sobie domowy sorbet ze zmiksowanych zamrożonych owoców. Można też upiec ciasto, w którym zamiast masła użyjemy margaryny a zamiast cukru fruktozy. Można też raz na jakiś czas spożyć 1 góra dwie kostki gorzkiej czekolady. Jedz jak najmniej potraw smażonych, zawierają one dużo tłuszczu a on tuczy. Przy spożywaniu teoretycznie zdrowych produktów takich jak jogurty, pieczywo itd. Zachować umiar i rozsądek. Mogą one przecież zawierać dużo cukru i tłuszczu. Pamiętaj, że teoretycznie ciemny chleb może być barwiony karmelem. Osoby z cukrzyca powinny bacznie czytać Ukto i niektórym produktom nie ufać tak do końca. Pamiętaj, że węglowodany występują w kilku rodzajach. Najlepsze są te w kaszach gruboziarnistych, płatkach zbożowych, ciemnym pieczywie i ryżu nieoczyszczonym. Najlepiej też spożywać makarony z mąki razowej lub orkiszowej. Jeśli chodzi o białko to powinniśmy go pozyskiwać z chudego mięsa wołowego, dobowego lub cielęciny. Pamiętajmy o rybach, szczególnie tych morskich. Najwięcej korzyści nasz organizm będzie czerpał z tych gotowanych i pieczonych a niesmażonych. W diecie nie powinno też zabraknąć białka roślinnego a jest go sporo w roślinach strączkowych i przetworach zbożowych.

Ciekawe artykuły:

dieta-i-cukrzyca

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpsiy:

  • Idziemy do immunologa

    Idziemy do immunologa

    Chorowanie naszego dziecka jest ściśle związane z wykształcaniem się u niego odporności. Podczas choroby nasz układ odpornościowy przechodzi jak gdyby trening. W ten sposób uczy się ona jak sobie radzić z zakażeniami. Większość dzieci najczęściej zapada na choroby wirusowe, zakaża się nimi w przedszkolu lub szkole od innych dzieci. Małe dziecko to jest między 3

  • Leczymy migrenę

    Leczymy migrenę

    Ból migrenowy można złagodzić. Leczenie doraźne tej choroby zależy od nasilenia objawów i czasu ich działania. Ważne są także objawy towarzyszące nudności i wymioty. W lżejszych atakach pomagają leki przeciwbólowe dostępne bez recepty. Możemy zdecydować się na paracetamol, aspirynę oraz niesterydowe leki przeciwzapalne. Można pokusić się także o zastosowanie środków działających specyficznie na migrenę. Leki